bronwwwdenyscom.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Bij een bemaling wordt de grondwaterstand tijdelijk verlaagd. Maar hoe voorkom je schade aan de omgeving?

Op 20 oktober vond de webinar ‘Bronbemaling: wijziging Vlarem-trein 2019, nieuwe richtlijnen en berekeningstool ‘ plaats waar 230 deelnemers in primeur deze nieuwe richtlijnen en de berekeningstool voor de bemaling van lijntrajecten kregen gepresenteerd.

vlariodagbeeld5.jpg

BEURSNIEUWS  
Riorama 36 – december 2021
Vlariodag lokt massa volk

De Vlariodag is een succes geworden. De dag lokte ruim 860 deelnemers. Dat is een recordaantal deelnemers. Op de dag werd onder meer het Groenblauwpeil voorgesteld. Traditiegetrouw werden ook de prijzen voor innovatieve projecten uitgereikt.

shutterstockwilsele2021.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Wie pleit schuldig bij wateroverlast: riolering of rivier?

De wateroverlast in de maand juli was van ongeziene omvang. Langdurige regenval met hoge intensiteit over een uitgestrekt gebied. Een unieke combinatie die we nooit eerder zagen. En heel anders dan de lokale, felle piekbuien die we normaal in de zomer kennen. We vroegen Patrick Willems om een verklaring.


Aquarama 2022 rectangle
2020fbwadisoepkomkontich14scaled.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Watergerelateerde subsidies gekoppeld aan ambitieuze hemelwater- en droogteplannen

Klimaatverandering stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Gewijzigde neerslagpatronen leiden tot langere droogteperiodes in de zomer afgewisseld met intense regenbuien. In de winter zal dan weer meer neerslag vallen. Overstromingen van rioleringen zullen tegen 2030 tot twee maal vaker voorkomen. Tegen 2050 zullen ze zelfs vervijfvoudigen.

shutterstock1785736046.jpg

COLUMN  
Riorama 36 – december 2021
Tweedecircuitwater: pijler voor de toekomst

Duurzaam omgaan met water, dat is de uitdaging waar we samen voor staan en voor gaan. Hergebruik van regen- en afvalwater zal meer en meer aan belang winnen. Tweedecircuitwater wordt een volwaardige pijler van de toekomstige watervoorziening.

easycliponconcrete.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Easy Clip zadelstukken

Werken aan een bestaande afvoer is altijd delicaat, vooral wanneer een aftakking wordt toegevoegd of het netwerk wordt uitgebreid. Een nieuwe verbinding is mogelijk dankzij een zadelstuk.

19020722.jpg

BEURSNIEUWS  
Riorama 35 – september 2021
VLARIO-dag 2021 - Burgemeester, is uw gemeente op peil met groenblauw?

Op dinsdag 21 september in Antwerp Expo vindt VLARIO-dag plaats met als thema ‘Burgemeester, is uw gemeente op peil met groenblauw?’ Dit thema is bewust gekozen, want actieve participatie van iedere gemeente is nodig om schade door wateroverlast te beperken, een goede waterkwaliteit te garanderen en een duurzaam rioleringsbeleid te voeren. VLARIO, het overlegplatform en kenniscentrum voor rioleringen- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen, heeft een interessant programma samengesteld en licht een tipje van de sluier.

frederikbeyensveiligheidwerfsintniklaas013.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Veilig werken? Dat spreekt vanzelf!

De afgelopen jaren zagen we het veiligheidsbewustzijn op onze werven en installaties opvallend groeien. Bij Aquafin blijven we daar verder aan werken en het is duidelijk dat onze technische partners dat ook doen. We trokken de nodige PBM’s aan en stapten een werf op waar veel veiligheidsrisico’s samenkomen. 

rain23628711920.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Naar ambitieuze lokale hemelwater -en droogteplannen

De extreme droogte en hitte van de laatste drie jaar maakte het klimaat- en watervraagstuk plots heel zichtbaar. Het benadrukte de nood om volop in te zetten op de verdere ontwikkeling van een klimaatrobuuste, aangename leefomgeving met een kwalitatief verdichte bebouwde omgeving.

antwerp53305171920.jpg

COLUMN  
Riorama 35 – september 2021
Kwetsbaarheid

Afgelopen zomers zijn we geconfronteerd met periodes van droogte en hoge temperaturen. Dat heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Onze waterbronnen en -reserves zijn niet onuitputtelijk. Deze zomer staan de hemelsluizen dan weer open. Het is alle hens aan dek om kelders leeg te pompen en ondergelopen straten schoon te vegen na hevige regenbuien.

beeld8microtunnelingingrimbergen.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Spectaculaire werken voor aanleg riolering

Aannemer Denys heeft in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer en BESIX Infra werken uitgevoerd in Grimbergen om het afval- en regenwater gescheiden af te voeren. Dit is beter voor de waterhuishouding van bewoners én positiever voor het milieu. Er werd gebruik gemaakt van de “microtunneling”-techniek waardoor de hinder voor omwonenden beperkt blijft.

foto7ntmbbegroeiing.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Naar een kwaliteitsvolle groenvoorziening

Het NTMB-zorgsysteem voor natuurtechnische milieubouw blijft onbekend. Momenteel hebben nog maar drie bedrijven zo’n certificaat behaald. Hiermee garanderen ze dat hun producten aan bepaalde criteria kwaliteitseisen voldoen.