rioinphariowaterinnovatorfoto.jpg

SECTORNIEUWS 21/02/2018

Project Phario ‘Water Innovator of the Year’

Het project Phario (PHA uit rioolwater) is in Nederland verkozen tot ‘Water Innovator of the Year 2018’. Het bioplastic-project is een initiatief van de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen, Hollandse Delta en Wetterskip Fryslan.

Phario produceerde polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) uit rioolslib. Dat gebeurde gedurende een testperiode van tien maanden op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta. Er is aangetoond dat afbreekbare polyesters in vele kunststofproducten kunnen worden verwerkt. Phario bewees ook dat polyesters betere eigenschappen hebben dan de gebruikelijke PHA’s.

Voor de ‘Water Innovator of the Year’-prijs kiezen publiek en een vakjury innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken.

Momenteel wordt werk gemaakt om het project uit te breiden. De bedoeling is dat afnemers het bioplastic kunnen testen in verscheidene toepassingen van het materiaal zoals onder meer plastic films, afbreekbaar worteldoek en alternatieven voor spaanplaat.

www.brabantsedelta.nl


Registreer u gratis:

  • Volledige artikels lezen
  • Riorama ontvangen per post en online lezen
Registreer