aqinaquafineib.jpg

SECTORNIEUWS 13/12/2019

Aquafin en EIB ondertekenen contract van 100 miljoen euro

De Europese Investeringsbank (EIB) en het Vlaamse rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin hebben een nieuwe onderlinge leningsovereenkomst ondertekend, ditmaal ter waarde van 100 miljoen euro. Het gaat om de eerste tranche van de elfde kaderovereenkomst van 200 miljoen euro. Het geld zal aangewend worden voor het uitbreiden van de opvang en zuivering van afvalwater in Vlaanderen.

Momenteel wordt iets meer dan 84% van het huishoudelijke afvalwater opgevangen en gezuiverd. Mede dankzij de investeringen die met deze nieuwe lening gerealiseerd worden, moet dat percentage de komende jaren verder stijgen.

Aquafin zal naast heel wat andere projecten, ook drie nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties bouwen en vijf bestaande installaties hydraulisch uitbreiden, die allen op minder dan 50 km van de Noordzeekust liggen. Daarmee draagt deze lening bij aan het ‘Clean Oceans Initiative’, aangezien flink minder ongezuiverd regen- en afvalwater de zee zal bereiken. Daarnaast zal veel bestaande infrastructuur geoptimaliseerd of vervangen worden door bijvoorbeeld gescheiden riolen voor regen- en afvalwater. Hierbij zet Aquafin maximaal in op klimaatrobuuste oplossingen zoals de infiltratie van regenwater.

www.aquafin.be


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.