Artikels
REPORTAGE
Riorama 48 – december 2024
Effectief regenwaterbeheer: De sleutel tot duurzame stedelijke ontwikkeling
Het is duidelijk dat steden meer hemelwater moeten opvangen en dat er behoefte is aan meer groen. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de kwaliteit van dat regenwater. Vervuild regenwater kan schadelijk zijn voor zowel planten als de bodem, waardoor het essentieel is om niet alleen water op te vangen, maar ook te zorgen voor de juiste zuivering.
REPORTAGE
Riorama 48 – december 2024
Riothermie vindt zijn weg naar de markt
Door warmte uit rioolwater te benutten, kunnen we op een duurzame en rendabele manier grote gebouwen verwarmen en de CO2-uitstoot in Vlaanderen fors verminderen. Toch blijft het potentieel van riothermie vandaag sterk onderbenut. Door het aanbod in Vlaanderen gebundeld aan te bieden op één overzichtskaart, slaan de Vlaamse rioolbeheerders nu een brug naar de markt.
REPORTAGE
Riorama 48 – december 2024
Geen nieuwe bouwprojecten zonder afvalwaterzuivering
Wat er met huishoudelijk afvalwater moet gebeuren, hangt af van de zone waarin het gebouw ligt. De lozingsvoorwaarden zijn vastgelegd in Vlarem II en zijn afhankelijk van die zonering. In collectief te optimaliseren buitengebieden, waar nog geen riolering aanwezig is die aangesloten is op een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie), moet al het afvalwater momenteel voorbehandeld worden. Voor eengezinswoningen betekent dit dat een septische put van minimaal 3.000 liter voor alle afvalwater verplicht is.
REPORTAGE
Riorama 48 – december 2024
Hoe kijkt de nieuwe Vlaamse regering naar rioolbeleid?
In het Vlaams Regeerakkoord komen afvalwater en regenwater in verschillende hoofdstukken aan bod. Deze analyse zet de belangrijkste punten op een rij.
REPORTAGE
Riorama 48 – december 2024
Grondwater is een essentiële bron voor duurzame drinkwatervoorziening in Vlaanderen
Kraanwater is een levensnoodzakelijk goed. Letterlijk en figuurlijk. Het is onontbeerlijk voor mens en maatschappij. Kraanwater is immers meer dan alleen een voedingsmiddel. Het is ook een onmisbare grondstof voor heel wat productieprocessen. Het is daarom de primaire taak van de Vlaamse waterbedrijven om te garanderen dat kwaliteitsvol kraanwater altijd in voldoende mate beschikbaar is voor iedereen in Vlaanderen. Bovendien waken de waterbedrijven erover dat ze bij de winning van ruwwater voor de productie van kraanwater ook rekeninghouden met de noden van andere watergebruikers, zoals de natuur, de landbouw en de scheepvaart.
REPORTAGE
Riorama 47 – oktober 2024
Een grote stap in ons veiligheidsbeleid
“Iedere dag iedereen weer veilig thuis”, dat is en blijft ons veiligheidscredo, zo vertelt Raf Sleebus, Portfoliobeheerder bij Vlaams waterzuiveraar Aquafin. “Maar om dat te realiseren, moet iedereen die bij ons of voor ons werkt natuurlijk ook de veiligheidsrisico’s en bijhorende maatregelen kennen en er naar handelen. In het verleden lanceerden we al tal van veiligheidsacties naar onze medewerkers en contractoren. En vanaf september komt daar nog een andere zeer belangrijke tool bij: onze veiligheidsintroductiefilm.”
REPORTAGE
Riorama 47 – oktober 2024
De waterogen van de Vlaamse burgemeesters
Je moet het maar willen, burgemeester worden. Naast een overvol bord krijgt elke nieuwe burgemeester er straks een joekel van een uitdaging bij: water. Een hoogst belangrijk dossier, want in Vlaanderen mag je stellen dat ‘elke druppel telt’. Bij te weinig water, gaan we straks met elkaar knokken om druppels. Bij te veel water, kunnen druppels het verschil betekenen tussen ‘nog net onder controle’ en ‘heel veel miserie’. Klinkt dat dramatisch? Perfect – dat is de bedoeling; want de uitdagingen rond water minimaliseren zou geheel onterecht zijn.
REPORTAGE
Riorama 47 – oktober 2024
WAARDANWEL leert de Vlaming wat wel en wat niet in de riool hoort
Aquafin, AquaFlanders, de Vlaamse Milieumaatschappij en VLARIO hebben de schouders onder een nieuwe campagne WAARDANWEL gezet. WAARDANWEL stuurt aan op gedragsverandering en dat is hard nodig. Er belandt nog steeds massaal veel afval in onze riolen dat daar niet thuishoort. Vochtige doekjes zijn de grootste oorzaak van verstopte riolen in Vlaanderen. Tot 80 procent van de dichtgeslibde leidingen is daar rechtstreeks aan te wijten.
REPORTAGE
Riorama 47 – oktober 2024
De gevolgen van het Vlaams uitvoeringsbesluit gemeentelijke saneringsplicht
Het nieuw uitvoeringsbesluit over de gemeentelijke saneringsplicht is van kracht sinds 18 april. Het vormt het fundament voor de saneringsverplichtingen in Vlaanderen. Maar wat betekent dit concreet voor de rioolbeheerder?
COLUMN
Riorama 47 – oktober 2024
Waterbedrijven maximaliseren impact investeringen met impactwijzer
Klimaatverandering zet meer en meer druk op de ruwwaterbronnen voor onze drinkwatervoorziening. Zowel kwalitatief als kwantitatief. Daardoor zijn bijkomende investeringen nodig om de klimaatrobuustheid van de drinkwatervoorziening te versterken. Met de impactwijzer ontwikkelden de Vlaamse waterbedrijven een holistische methode om de impact en efficiëntie van hun investeringen te maximaliseren.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Streven naar waterinfiltratie binnen het geheel van natuurinclusief werken
Samen streven naar een groenere en duurzamere leefomgeving, is een verantwoordelijkheid waarin de lokale overheden een pioniersrol kunnen spelen. Vanaf nu kunnen ze hun ecologische intenties aantonen door zich te engageren voor het NIWE-label (label voor Natuurinclusief Werken), een managementsysteem voor steden en gemeenten. Dat vereist op zijn minst dat ze inspanningen doen volgens Standaardbestek 250, dat sinds vier jaar ook voorschriften voor ondergrondse waterinfiltratie omvat.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Vlaanderen trekt geld uit voor renovatie rioleringen
Vlaanderen investeert 153 miljoen euro in 175 extra rioleringsprojecten. Dat heeft Vlaams minister Zuhal Demir aangekondigd. Het inspectietraject dat Vlaanderen oplegt voor de gemeentelijke rioleringen zit op schema, maar daarmee zijn de talloze vastgestelde beschadigingen nog niet aangepakt. Op meer dan 1000 km is vandaag een dringende herstelling nodig.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Doek valt over COOCK-project Waterbewust Bouwen
Op dinsdag 20 februari vond in het hoofdkantoor van Embuild in Brussel het slotevent plaats van Waterbewust Bouwen. Twee jaar lang onderzochten Buildwise, Embuild Vlaanderen, NAV, Vlakwa en VLARIO in dit VLAIO COOCK-project hoe de weerbaarheid van onze bebouwde omgeving ten aanzien van droogte en waterschaarste middels zowel individuele als collectieve technologieën voor rationeel en circulair watergebruik vergroot kan worden. De slotconferentie bundelde de belangrijkste resultaten van het project.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Nieuwe versie Technisch Achtergronddocument GSV Hemelwater
Na 6 maanden invoegetreding en praktijkervaring met de nieuwe GSV Hemelwater 2023 en de toepassing van het Technisch achtergronddocument heeft de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid een eerste update gepubliceerd op 20 maart 2024. Hierin staan enkele verduidelijkingen en wijzigingen van bepaalde interpretaties. Het hemelwaterformulier B25 wordt ook aangepast.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Twee centrale uitdagingen voor het waterzuiveringsbeleid:
De wateruitdagingen in Vlaanderen zijn pittig: om de Europees afgesproken doelstellingen te halen, moet een versnelling hoger geschakeld worden in het aansluiten van mensen op een waterzuivering. Tegelijkertijd is er een paradigmashift nodig in het regenwaterbeheer, van “afvoeren” naar “vasthouden”.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Samen richting zuiver en weerbaar water
In het streven naar een waterrobuust en klimaatadaptief Vlaanderen werden de voorbije jaren al talrijke acties ondernomen en plannen opgemaakt. Vandaag is het tijd om de ad hoc en veelal reactieve ingrepen, de onderzoeksprojecten en de demonstraties op te schalen. Tijdens de 31ste VLARIO-dag schotelde het Vlaamse kenniscentrum en overlegplatform voor hemelwater- en afvalwaterbeheer haar leden, lokale besturen, studiebureaus en aannemers dan ook zoveel mogelijk concrete tools en handvaten aan.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Investeren om te blijven renderen
De volledige infrastructuur voor transport en zuivering van huishoudelijk afvalwater die Aquafin beheert voor het Vlaamse Gewest, heeft op dit moment een herinvesteringswaarde van maar liefst 10 miljard euro. Tel daar nog het rioleringspatrimonium van de gemeenten bij en je komt tot een tienvoud van dat bedrag. Dat zijn gigantische investeringen, waarvan het rendement niet mag verloren gaan.
REPORTAGE
Riorama 46 – juni 2024
Nieuw Vlaams uitvoeringsbesluit gemeentelijke saneringsplicht van kracht
Sinds 18 april is het nieuwe uitvoeringsbesluit voor de gemeentelijke saneringsplicht van kracht. Dit uitvoeringsbesluit vormt het fundament voor de saneringsverplichtingen in Vlaanderen.
COLUMN
Riorama 46 – juni 2024
Drinkwaterbronnen verdienen betere bescherming
In Vlaanderen combineren we heel wat activiteiten op een beperkt grondgebied. Voor drinkwaterwinning blijft daardoor weinig ruimte over. Dat terwijl we er terecht op rekenen dat er voldoende drinkwater van gegarandeerde, hoge kwaliteit beschikbaar is. Het is daarom essentieel dat we de bronnen voor deze drinkwaterproductie goed beschermen.
REPORTAGE
Riorama 45 – maart 2024
Op zoek naar optimale combinatie van ozon en actief kool
Organische microverontreinigingen zoals medicijnresten, pesticiden en PFAS-verbindingen traden de voorbije jaren steeds uitdrukkelijker op de voorgrond van het waterzuiveringsvraagstuk. Via onder meer het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties komen deze gevaarlijke stoffen immers in ons oppervlaktewater en, verder in de keten, in de drinkwaterproductie terecht. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Schone Waterlopen door O3G’ wil de komende jaren dan ook de relevantie van een gecombineerde nabehandeling met zowel ozonisatie (O3) als granulair actief kool (GAK) aantonen. Hoewel het project officieel al in september van start ging, werd de publieke aftrap gegeven op 8 februari.
REPORTAGE
Riorama 45 – maart 2024
Nieuwe duurzame rioolbuis krijgt proefruimte in Duffel
Aquafin legt jaarlijks ongeveer 200 kilometer leidingen aan voor het Vlaamse Gewest om het huishoudelijk afvalwater vanuit gemeentelijke riolen te transporteren naar rioolwaterzuiveringsinstallaties. Meestal zijn de gebruikte rioolbuizen van beton. Het productieproces daarvan is helaas behoorlijk milieubelastend. Daarom stimuleren we de sector in de ontwikkeling van milieuvriendelijkere alternatieven en bieden we ruimte om innovatieve producten in de praktijk toe te passen. Zo werd recent de allereerste rioolbuis in geopolymeerbeton aangelegd in ons rioleringsproject in Duffel.