pxl20240208144840037.jpg

REPORTAGE  
Riorama 45 – maart 2024
Op zoek naar optimale combinatie van ozon en actief kool

Organische microverontreinigingen zoals medicijnresten, pesticiden en PFAS-verbindingen traden de voorbije jaren steeds uitdrukkelijker op de voorgrond van het waterzuiveringsvraagstuk. Via onder meer het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties komen deze gevaarlijke stoffen immers in ons oppervlaktewater en, verder in de keten, in de drinkwaterproductie terecht. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Schone Waterlopen door O3G’ wil de komende jaren dan ook de relevantie van een gecombineerde nabehandeling met zowel ozonisatie (O3) als granulair actief kool (GAK) aantonen. Hoewel het project officieel al in september van start ging, werd de publieke aftrap gegeven op 8 februari.

studiofossielgeoprimebuisduffel34.jpg

REPORTAGE  
Riorama 45 – maart 2024
Nieuwe duurzame rioolbuis krijgt proefruimte in Duffel

Aquafin legt jaarlijks ongeveer 200 kilometer leidingen aan voor het Vlaamse Gewest om het huishoudelijk afvalwater vanuit gemeentelijke riolen te transporteren naar rioolwaterzuiveringsinstallaties. Meestal zijn de gebruikte rioolbuizen van beton. Het productieproces daarvan is helaas behoorlijk milieubelastend. Daarom stimuleren we de sector in de ontwikkeling van milieuvriendelijkere alternatieven en bieden we ruimte om innovatieve producten in de praktijk toe te passen. Zo werd recent de allereerste rioolbuis in geopolymeerbeton aangelegd in ons rioleringsproject in Duffel.

riolering.jpg

REPORTAGE  
Riorama 45 – maart 2024
Wijzig rioolsubsidiebesluit om beschikbare middelen efficiënter in te zetten

De Vlaamse rioolbeheerders en gemeenten investeren jaarlijks een aanzienlijk bedrag in de aanleg van nieuwe rioleringen. Een deel van dat bedrag wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, stelt voor om de beschikbare middelen efficiënter in te zetten.


Aquaram trade fair 2024 rectangle
aquafintubobelgeoprimeduffelbindmiddel.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
Rioolbuis in duurzaam geopolymeerbeton primeur voor Duffel

Materialen gebruikt in de infrastructuursector, hebben vaak een grote ecologische voetafdruk. Als grote opdrachtgever stimuleert Aquafin de sector om te investeren in duurzame innovatie die een verschil kan maken. Samen met het Finse bedrijf Betolar ontwikkelde betonproducent Tubobel Group een buis op basis van een duurzaam alternatief voor cement: Geoprime®. De eerste nieuwe buis werd aangelegd bij de rioleringswerken van Aquafin in Duffel.

20231020fboverijsezuidflankhemelwaterplan2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
VLARIO Provinciale contactdagen

Op vrijdag 10 februari 2023 werd de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater (GSVH) definitief goedgekeurd. De nieuwe GSVH is sinds 2 oktober in voege getreden. Voor projecten op openbaar domein is de GSVH pas vanaf 7 januari 2025 van toepassing.

frederikbeyenswaterdoorlatenderiolering002.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
Meer infiltreren op openbaar domein wordt verplicht

Steeds meer steden en gemeenten kiezen voor een klimaatrobuuste wegopbouw. En dat is een goede zaak, want vanaf 2025 zal er op openbaar domein verplicht en meer geïnfiltreerd moeten worden. Dat zegt de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) inzake hemelwater. Een grote ommezwaai. Maar voor Aquafin is infiltratie niets nieuws. We exploreren en meten al enkele jaren de werking van verschillende infiltratiesystemen.

redactionelebijdrage1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
Nieuw besluit Vlaamse regering belangrijk voor verdere uitbouw en optimalisatie gemeentelijk rioleringsnet

In oktober keurde de Vlaamse Regering principieel een voorontwerp van decreet goed om een aantal omgevingsgerelateerde regelgevingen te wijzigen. Daarnaast gaf ze invulling aan de gemeentelijke saneringsverplichting voor rioolbeheerders.

230621kampc2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 43 – september 2023
Alternatieve watervoorziening in de praktijk

Hoe kunnen individuele en collectieve innovatieve technologieën de weerbaarheid van onze bebouwde omgeving tegen droogte en waterschaarste verbeteren? Dat is de vraag die Buildwise, Embuild Vlaanderen, NAV, Vlakwa en VLARIO zich in het kader van het VLAIO COOCK-project Waterbewust Bouwen stellen. Tijdens een tussentijdse studiedag in Kamp C bleek alvast een belangrijke rol weggelegd voor verhoogd hergebruik van niet alleen regen-, maar ook grijswater.

schermafbeelding20230710125441.jpg

REPORTAGE  
Riorama 43 – september 2023
VLARIO lanceert memorandum voor de verkiezingen van 2024

Op 19 juli 2023 werd het eerste deelprogramma 2023 voor de aanleg en verbetering van gemeentelijke rioleringen, KWZI’s en IBA’s door de Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir, goedgekeurd. Op 27 juli 2023 werd dit programma door de Vlaamse Milieumaatschappij aan de gemeenten en rioolbeheerders betekend.

aquafinrioolinspectie50.jpg

REPORTAGE  
Riorama 43 – september 2023
Nieuw dashboard toont vorderingen rioolinspecties in Vlaanderen

Door de kritische riolen in de Vlaamse ondergrond periodiek te screenen op gebreken kan ernstige schade voorkomen worden. Dat is het doel van een traject dat de Vlaamse Regering in 2020 opstartte om lokale besturen en rioolbeheerders tegen 2027 stapsgewijs te begeleiden naar een beter zicht op de toestand van hun rioleringsstelsel. Sinds kort kunnen ze die voortgang minutieus opvolgen via een digitaal dashboard dat Aquafin hiervoor ontwikkelde.

voorwoord.jpg

REPORTAGE  
Riorama 43 – september 2023
AquaFlanders presenteert memorandum voor verkiezingen 2024

In 2024 worden verkiezingen georganiseerd voor parlementen en andere regelgevende organen. Met het oog op de volgende legislatuur wil AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, via een memorandum aan toekomstige beleidsmakers een aantal belangrijke aandachtspunten en voorstellen kenbaar maken en hen aanmoedigen deze op te nemen in hun programma’s.

6.jpg

REPORTAGE  
Riorama 42 – juni 2023
Vijf productie-eenheden wereldwijd beschikken over BENOR-certificaat voor producten in gres

Voor riolering en de afvoer van afvalwater kunnen gresbuizen vaak nuttige diensten bewijzen. Ook andere hulpstukken uit gebakken klei komen daarbij goed van pas, op voorwaarde dat ze eveneens BENOR-gecertificeerd zijn. Het is COPRO dat instaat voor de controle en de certificatie van dergelijke producten. Certification Manager Koen Van Daele legt uit waaraan producten in gres zoal moeten voldoen.

vlarioheader.jpg

REPORTAGE  
Riorama 42 – juni 2023
Lancering Groenblauwpeil 2.0

Vlario, Embuild Vlaanderen en Departement Omgeving hebben samen aan de ontwikkeling van een Groenblauwpeil gewerkt met als doel de implementatie van blauwgroene maatregelen te versnellen. Het Groenblauwpeil 2.0 werd gelanceerd tijdens de VLARIO-dag. De 30e VLARIO dag was de drukst bijgewoonde editie ooit, op 28 maart verzamelden 1.088 deelnemers en 50 standhouders in Antwerp Expo voor een boeiend programma, een innovatieve rioleringsbeurs en hét netwerkmoment voor de sector.

2302vlariodag2023056.jpg

REPORTAGE  
Riorama 42 – juni 2023
Droogte vraagt aanpak aan de bron

Het is inmiddels een gewoonte geworden. Tijdens de VLARIO-dag krijgen burgemeesters een prangende vraag in de schoot geworpen. “Burgemeester, wat kan u doen als de extreme droogtes blijven komen?” klonk het dit jaar. Al hadden uiteraard niet alleen de notabelen van het gemeentebestuur oren naar de antwoorden. De dertigste VLARIO-dag kon rekenen op een enorme opkomst van zowel burgemeesters en schepenen als studiebureaus, intercommunales, enzovoort. In totaal kreeg Antwerp Expo op 28 maart zo maar liefst 1.088 mensen over de vloer.

shutterstock1713614590.jpg

REPORTAGE  
Riorama 42 – juni 2023
Laat ons een boom

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, laat ons een boom en het zicht op de zee… Louis Neefs zong het al in 1970, maar zijn oproep naar meer groen blijft ook nu brandend actueel. Hoewel bomen heel wat positieve effecten hebben op mens en milieu, worden ze vaak nog gekapt in Vlaanderen. Bijvoorbeeld als ze op tracés liggen van noodzakelijke riolerings- wegeniswerken. Hoe gaan we daar in de toekomst beter mee om? Aquafin werkt aan een bomentoets en een actieplan.

rainwater01.jpg

REPORTAGE  
Riorama 42 – juni 2023
Vooruitblik op de nieuwe GSV Hemelwater

Op vrijdag 10 februari werd de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater – kortweg GSVH – definitief goedgekeurd. Vanaf 2 oktober 2023 zullen particuliere projecten aan deze aangescherpte GSVH moeten voldoen; voor projecten op openbaar domein gaat de GSVH 2023 op 7 januari 2025 in voege. Tijdens een online seminar blikten VLARIO, Embuild Vlaanderen, NAV en Buildwise vooruit op de belangrijkste wijzigingen, al moeten er duidelijk ook nog wat zaken scherpgesteld worden.

aqfrwzibrakelmichelbekekp.jpg

REPORTAGE  
Riorama 42 – juni 2023
Verhoogd ambitieniveau in nieuw Vlaams uitvoeringsbesluit gemeentelijke saneringsplicht

Het nieuw uitvoeringsbesluit over de gemeentelijke saneringsplicht komt eraan. Dit uitvoeringsbesluit vormt het fundament voor de saneringsverplichtingen in Vlaanderen

inventarispwa.jpg

REPORTAGE  
Riorama 41 – maart 2023
Inventaris voor keuring voor privé-waterafvoer correct invullen

Wie in Vlaanderen een nieuwe aansluiting wil op de rioolaansluiting in Vlaanderen, moet eerst zijn privé-waterafvoer laten keuren. Een dergelijke rioolaansluiting gebeurt doorgaans in het kader van een nieuwbouw of bij een renovatieproject van de riolering, waarbij wordt overgeschakeld op een gescheiden stelsel voor afvalwater en regenwater (een afkoppelingsproject) . Een correct ingevulde aanvraag is dan van cruciaal belang. Zonder dat document kan de installatie niet worden goedgekeurd, en dan ook niet worden aangesloten op de riolering, met alle gevolgen van dien. Aquaflanders, de vereniging van Vlaamse drinkwaterbedrijven en rioolbeheerders heeft daarvoor een aantal raadgevingen samengebracht.

groenblauwpeil_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 41 – maart 2023
Maak je perceel of project klimaatbestendig met het groenblauwpeil !

In september 2021 hebben het departement Omgeving, Embuild Vlaanderen en VLARIO het groenblauwpeil voorgesteld aan het grote publiek. Sindsdien hebben meer dan 60.000 Vlamingen de website www.groenblauwpeil.be geraadpleegd. Van bijna 30.000 woningen en tuinen werd het groenblauwpeil berekend.

frederikbeyenswerfstabroek028.jpg

REPORTAGE  
Riorama 41 – maart 2023
Projecten krijgen betere kansen op een vlot verloop

Door aansluiting te zoeken met de plannen op het terrein, wil Aquafin sneller ecologische winst boeken.

arbeiderswerkenaanriolering.jpg

REPORTAGE  
Riorama 41 – maart 2023
Herziening van de Europese richtlijn afvalwater

De Europese richtlijn afvalwater – Urban Waste Water Treatment Direct of afgekort UWWTD – vormt het fundament waarop de Europese afvalwaterdiensten steunen.

vmm_2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 40 – december 2022
Afkoppelingsreglement Stad Lokeren zet burgers aan om hun regenwater maximaal te infiltreren op eigen terrein

In Lokeren is sinds 2020 een gemeentelijk reglement van toepassing voor de tussenkomst bij afkoppelingsprojecten. Op zich niets spectaculairs, moest het niet zijn dat dit voornamelijk focust op infiltratie op privaat domein. We hebben hiervoor een gesprek met Els Middernacht, directeur Infrastructuur van de stad Lokeren. VLARIO wil hiermee andere steden en gemeenten inspireren om zo ook

aquafinriothermiehrprint2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 40 – december 2022
Duurzaam verwarmen met rioolwater? Het kan, maar snel zijn is de boodschap!

In tijden van klimaatopwarming en stijgende gasprijzen is de zoektocht naar nieuwe duurzame energiebronnen nog nooit zo groot geweest. Wist jij dat publiek afvalwater een prima alternatief vormt doordat je de warmte uit rioolwater kan recupereren? Momenteel is riothermie nog een tamelijk onbekend puzzelstuk in de hernieuwbare energiemix, maar met de huidige energieprijzen loont het absoluut de moeite om te overwegen. De groep Sportoase zag meteen de voordelen ervan in en koos bij de bouw van hun sportcomplex in Sint-Niklaas voor deze nieuwe techniek.

grachtdoorweidelandschap.jpg

REPORTAGE  
Riorama 40 – december 2022
Derde generatie stroomgebiedbeheerplannen inclusief doelen rioolbeheer

De Vlaamse regering keurde op 1 juli 2022 de derde generatie stroomgebiedbeheerplannen goed voor de periode 2022 tot 2027. Aanvullend keurde ze ook een conceptnota ‘De grote stroomversnelling’ goed. Deze nieuwe beleidsinstrumenten hebben ook impact op de lokale besturen en hun rioolbeheerders.

beeld1hetinnovatiefdecentraalwatersysteemvanhellowater.jpg

REPORTAGE  
Riorama 39 – september 2022
HelloWater plaatst innovatief decentraal watersysteem

Naast de Sint-Pieterstraat in Ledegem is sinds kort een innovatief, decentraal waterzuiveringssysteem van HelloWater geplaatst als duurzaam en sneller alternatief voor riolering. Het gaat hierbij om een plantenfilter met als polishing stap een fosfaatfilter van HelloWater, een bedrijf dat zich specialiseert in milieuvriendelijke waterzuiveringsinstallaties. In het ‘Leaudegem’ project wordt het huishoudelijk afvalwater van 14 huizen gezuiverd tot water dat aan de VLAREM II normen voldoet. De lokale zuivering en lozing is in het buitengebied volgens de initiatiefnemers vaak goedkoper dan een klassieke riolering en heeft extra milieuvoordelen: lagere COuitstoot, mogelijkheid tot lokaal waterhergebruik, biodiversiteitboost,…

commissievpvlario.jpg

REPORTAGE  
Riorama 39 – september 2022
VLARIO te gast in de commissie leefmilieu

De Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie hield op dinsdag 26 april 2022 een hoorzitting met VLARIO over de stand van zaken in een aantal actuele dossiers in het waterbeleid van Vlaanderen. VLARIO voorzitter Patrick Willems en directeur Wendy Francken waren te gast in deze commissie.

waterglasinjectie.jpg

REPORTAGE  
Riorama 39 – september 2022
Ecologisch bemalen beschermt grondwatertafel

Onze grondwatertafel staat behoorlijk onder druk. De lange droogteperiodes door de klimaatverandering en de hoge mate van verharding zijn daar natuurlijk niet vreemd aan. Maar wat is de rol van bemalingen en vooral: hoe kunnen we hun impact op het grondwaterpeil verkleinen?

tree881019201.jpg

REPORTAGE  
Riorama 39 – september 2022
Verhoogd ambitieniveau voor vasthouden regenwater tegen droogte en wateroverlast

Zeggen dat Vlaanderen verhard is, is een open deur intrappen. Maar waarom heeft dat nu zo’n grote impact op ons waterbeheer? Door gebouwen en verhardingen vloeit regenwater versneld weg en dringt het niet meer in de grond. Wat natuurlijk nefast is voor de grondwaterstanden. We kunnen dat echter vermijden door het water bij gebouwen en verhardingen ter plaatse vast te houden en te hergebruiken.

ondergrondseinfiltratievlario.jpg

REPORTAGE  
Riorama 38 – juni 2022
COPRO start met uitvoeringscertificatie bovengrondse infiltratiesystemen

Oerdegelijk gemaakte (bouw)producten die helaas niet volgens de regels van de kunst zijn geplaatst: het is geen ideale situatie. Dat beseffen ze ook bij COPRO, de onpartijdige instelling voor de controle en certificatie van bouwproducten. Om tegemoet te komen aan terechte eisen die bouwheren daarover stellen, werkt de organisatie volop aan uitvoeringscertificatie. Momenteel ligt de focus daarbij onder meer op infiltratiesystemen.

aquafinrioolinventaris44.jpg

REPORTAGE  
Riorama 38 – juni 2022
Rioolinventaris voorkomt dat de burger dubbel betaalt voor riolering

Elk jaar doen er zich in Vlaanderen honderden rioolverzakkingen op de openbare weg voor. De schade herstellen kan een stad of gemeente tot 100.000 euro kosten, zo blijkt uit ramingen van Vlario. Elk jaar lopen de totale herstelkosten dus op tot in de miljoenen. Een uitgewerkte en actuele rioolinventaris is een cruciaal instrument om dit soort kosten te vermijden. De noodzaak is duidelijk: de rioleringsinfrastructuur heeft vandaag een totale waarde van 70 miljard euro, maar over geen enkel ander patrimonium van die omvang is zo weinig geweten. Daarom heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir elke gemeente tot eind 2022 de tijd gegeven om te beschikken over zo’n rioolinventaris en een bijhorend inspectieplan. De eerste mijlpaal moet deze maand worden bereikt: een sluitende rioolinventaris, een opdracht die 90% van de gemeenten heeft gehaald.

frederikbeyensriothermie005.jpg

REPORTAGE  
Riorama 38 – juni 2022
Duurzaam verwarmen met riothermie

Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken voor de verwarming van woningen. Daarom worden er nu al geen aardgasaansluitingen meer voorzien bij grote bouwprojecten. Riothermie, of warmterecuperatie uit afvalwater, kan een groene, duurzame en rendabele oplossing zijn in de juiste context. Aquafin paste het concept voor het eerst toe bij de verbouwing van zijn hoofdkantoor.

aquafindebontethiotube2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 38 – juni 2022
Rioolbuis in circulair zwavelbeton stoot minder CO2-uit en is 100% circulair

Aquafin stimuleert fabrikanten van materialen voor de infrastructuursector om te investeren in duurzame innovatie. Om zo de grote ecologische voetafdruk van die materialen te verlagen. Betonbedrijf De Bonte Group ontwikkelde een nieuw type rioolbuis uit circulair zwavelbeton die voor het eerst wordt gebruikt in een rioleringsproject van Aquafin in Brakel.

artikelrioramaafb.jpg

REPORTAGE  
Riorama 38 – juni 2022
Eerste mijlpaal in rioolinventarisatie succesvol behaald

De rioolbeheerders, gemeenten en Aquafin hebben hun riooldata opgeladen in de Vlaamse rioolinventaris. Dit gebeurde voor 97% van de gemeenten. Daarmee is de eerste mijlpaal van het plan om het volledige rioolstelsel goed in beeld te brengen een succes.

beeld3ministerzuhaldmeirbezoektdeinstallatiefrederikbeyens.jpg

REPORTAGE  
Riorama 37 – maart 2022
Belgische primeur: biomethaan uit afvalwater maakt aardgasnet groener

Er stroomt nu ook groen gas, afkomstig uit het waterzuiveringsproces, door het aardgasnet. Vlaams minister van Omgeving en Energie, Zuhal Demir, huldigde op 9 december de opwaardeerunit in die ruw biogas omzet in biomethaan op de site van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Antwerpen-Zuid. Met dit project boort Aquafin een nieuw potentieel aan voor de productie van een CO2-neutrale brandstof die bovendien altijd beschikbaar is.

aqua20214def1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 37 – maart 2022
Klimaatrobuuste wegopbouw doorstaat de test met glans

Een waterinfiltrerende onderfundering in combinatie met een klassieke toplaag. Deze nieuwe vorm van wegopbouw werd voor het eerst toegepast in het West-Vlaamse Staden. Een behoorlijk nat jaar verder bewijst het concept dat het werkt én sleept het de FEBE Element Award in de wacht.

artikelfoto1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 37 – maart 2022
Standpunt EurEau over het lozen van industrieel afvalwater

De Europese richtlijn stedelijk afvalwater wordt momenteel herzien. In het licht van deze herziening formuleerde de Europese Federatie van nationale koepels van de water- en afvalwatersector – EurEau – recent een standpunt over het lozen van industrieel afvalwater in riolen.

bronwwwdenyscom.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Bij een bemaling wordt de grondwaterstand tijdelijk verlaagd. Maar hoe voorkom je schade aan de omgeving?

Op 20 oktober vond de webinar ‘Bronbemaling: wijziging Vlarem-trein 2019, nieuwe richtlijnen en berekeningstool ‘ plaats waar 230 deelnemers in primeur deze nieuwe richtlijnen en de berekeningstool voor de bemaling van lijntrajecten kregen gepresenteerd.

shutterstockwilsele2021.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Wie pleit schuldig bij wateroverlast: riolering of rivier?

De wateroverlast in de maand juli was van ongeziene omvang. Langdurige regenval met hoge intensiteit over een uitgestrekt gebied. Een unieke combinatie die we nooit eerder zagen. En heel anders dan de lokale, felle piekbuien die we normaal in de zomer kennen. We vroegen Patrick Willems om een verklaring.

2020fbwadisoepkomkontich14scaled.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Watergerelateerde subsidies gekoppeld aan ambitieuze hemelwater- en droogteplannen

Klimaatverandering stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Gewijzigde neerslagpatronen leiden tot langere droogteperiodes in de zomer afgewisseld met intense regenbuien. In de winter zal dan weer meer neerslag vallen. Overstromingen van rioleringen zullen tegen 2030 tot twee maal vaker voorkomen. Tegen 2050 zullen ze zelfs vervijfvoudigen.

easycliponconcrete.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Easy Clip zadelstukken

Werken aan een bestaande afvoer is altijd delicaat, vooral wanneer een aftakking wordt toegevoegd of het netwerk wordt uitgebreid. Een nieuwe verbinding is mogelijk dankzij een zadelstuk.

frederikbeyensveiligheidwerfsintniklaas013.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Veilig werken? Dat spreekt vanzelf!

De afgelopen jaren zagen we het veiligheidsbewustzijn op onze werven en installaties opvallend groeien. Bij Aquafin blijven we daar verder aan werken en het is duidelijk dat onze technische partners dat ook doen. We trokken de nodige PBM’s aan en stapten een werf op waar veel veiligheidsrisico’s samenkomen. 

rain23628711920.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Naar ambitieuze lokale hemelwater -en droogteplannen

De extreme droogte en hitte van de laatste drie jaar maakte het klimaat- en watervraagstuk plots heel zichtbaar. Het benadrukte de nood om volop in te zetten op de verdere ontwikkeling van een klimaatrobuuste, aangename leefomgeving met een kwalitatief verdichte bebouwde omgeving.

beeld8microtunnelingingrimbergen.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Spectaculaire werken voor aanleg riolering

Aannemer Denys heeft in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer en BESIX Infra werken uitgevoerd in Grimbergen om het afval- en regenwater gescheiden af te voeren. Dit is beter voor de waterhuishouding van bewoners én positiever voor het milieu. Er werd gebruik gemaakt van de “microtunneling”-techniek waardoor de hinder voor omwonenden beperkt blijft.

foto7ntmbbegroeiing.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Naar een kwaliteitsvolle groenvoorziening

Het NTMB-zorgsysteem voor natuurtechnische milieubouw blijft onbekend. Momenteel hebben nog maar drie bedrijven zo’n certificaat behaald. Hiermee garanderen ze dat hun producten aan bepaalde criteria kwaliteitseisen voldoen.

sl371385.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Vlaanderen legt afspraken vast voor gecoördineerde inspectie 50.000 kilometer riolen

Vlaanderen heeft een uitgebreid rioleringsnetwerk van meer dan 50.000 kilometer, beheerd door een honderdtal rioolbeheerders. Helaas heeft tot op de dag van vandaag niemand een volledig, overkoepelend overzicht waar de rioleringen zich bevinden en in welke staat ze zijn. Ook in Vlaanderen was dat in het verleden nooit een prioriteit. Tijdens de VLARIO-dag over riolen en afvalwaterzuivering eind 2020 kondigde Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir al aan dat daar verandering in moet komen. De Vlaamse regering heeft intussen de concrete afspraken klaar met de sector over hoe en tegen wanneer deze riolen moeten nagekeken worden om ernstige maatschappelijke en ecologische schade te voorkomen. De meest kritische rioleringen moeten eerst gebeuren en een eerste concrete deadline voor de inspecties is eind 2023, wanneer 25% van het inspectieplan uitgevoerd moet zijn door de rioolbeheerders.

frederikbeyenscngwagen015.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Aquafin maakt binnenkort groen gas uit afvalwater

Het actief slib dat ons huishoudelijk afvalwater biologisch zuivert in de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin, is een verrassende bron van hernieuwbare energie. Aquafin produceert er ondertussen al vele jaren groene stroom uit. Vanaf deze zomer start het bedrijf ook met de productie van groen gas, waardoor het slib nog beter gevaloriseerd wordt.

20130828101823002_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Veranker riooldoelen lokale besturen en gewestelijke bijdrage in een ‘rioolcontract’

Voor gemeenten en gemeentelijke rioolbeheerders is de sanering van vuilvracht door huishoudens door de aanleg en het beheer van rioolinfrastructuur de belangrijkste financiële uitdaging in de stroomgebiedbeheerplannen. Vanuit het oogpunt van de vuilvracht die elke sector (huishoudens = riolering, landbouw, industrie) veroorzaakt op de waterlichamen en vanuit de gebiedsindeling in functie van de doelafstand, specifieert het stroomgebiedbeheerplan de vuilvracht die op elke waterloop gereduceerd moet worden en het saneringsdoel dat daaruit voortvloeit per waterlichaam, rioolbeheerder en gemeente.

nieuw1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 33 – maart 2021
Blauwgroenvlaanderen.be

Een half jaar geleden lanceerden VLARIO en Aquafin de nieuwe website Blauwgroenvlaanderen. We mochten intussen maar liefst 28.500 bezoekers registreren. Wat begon met een overzicht van de verschillende bronmaatregelen en enkele projecten ter inspiratie voor ontwerpers en opdrachtgevers voor de publieke werd al snel verder uitgebreid naar het privéterrein op vraag van de bezoekers. De website bereikt hiermee een breed publiek.

rioolwerken2020haachtfb23_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 33 – maart 2021
Vijf jaar intensief werken aan veiligheid

Veilig werken stond altijd al voorop in de dagelijkse werking van Aquafin. In 2016 schakelde het bedrijf nog een versnelling hoger met Wave, een veiligheidstraject dat nadrukkelijk inzet op veilig denken én handelen bij eigen medewerkers en partnerbedrijven. Vijf jaar later maken we een balans op. Matthew Geirnaert en Kevin Krikilion zijn twee van de drijvende krachten achter Wave bij Aquafin. Matthew is Manager Bouwkundig Onderhoud, Kevin is Manager Projectondersteuning & Veiligheidsimplementatie

120427tongeren0631.jpg

REPORTAGE  
Riorama 33 – maart 2021
Naar een gebiedsdekkend risicogebaseerd beheer van het rioolnetwerk in Vlaanderen

Het bestaande riool- en collectorennetwerk in Vlaanderen is een heel uitgebreide infrastructuur met een nieuwwaarde van meerdere tientallen miljarden euro’s.

717021594707348837834473781218039790305280n1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
VLARIO introduceert het aspect circulariteit binnen de infra-en rioleringswerken

In het Vlaams Regeerakkoord wordt de nodige aandacht geschonken aan circulaire economie. Hierin wordt het volgende gezegd: “We streven naar een volledig circulaire economie om zo beter in onze behoeften aan grondstoffen en water te kunnen voorzien en ons welzijn te maximaliseren met een kleinere ecologische voetafdruk. Om een correcte inschatting te maken van de ecologische impact is het belangrijk om de volledige levenscyclus van materialen en goederen in ogenschouw te nemen.”

infiltratiekrattenlommelindrabvwwwindrabvnl1300x650.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
Uitvoeringscertificatie van Ondergrondse infiltratiesystemen

Sommige bouwwerken die reeds duizenden jaren oud zijn kunnen we nu nog steeds bewonderen. Denken we maar aan de Chinese muur, de piramides in Egypte en de tempels uit het oude Griekenland. Dit duidt erop dat al deze bouwwerken een belangrijke functie hadden en dus aan hoge kwaliteitseisen dienden te voldoen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook nog steeds wegen terugvinden die in de tijden van de Romeinen werden aangelegd. Deze wegen dienden betrouwbaar te zijn zodat legers en handelaars zich snel door het Rijk konden verplaatsen om de veiligheid en de rijkdom ervan te verdedigen. Ook vandaag zijn goed aangelegde wegen de slagaders van onze economie en maatschappij. De aanleg ervan dient aan hoge kwaliteitseisen te voldoen. Controle of aan deze eisen voldaan wordt, vergt veel inspanningen van alle partijen die betrokken zijn bij de aanleg van de infrastructuur. Om hier beter te kunnen op inspelen, werd in 2016 uitvoeringscertificatie opgestart.

jlpompstationantwerpenherbouvillekaai2018077.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
Data om pompfalen in het rioleringsnetwerk te voorspellen

In het kader van de jaarlijkse BEMAS-conferentie (BElgian Maintenance ASsociation), het platform voor het uitwisselen van kennis en goede praktijken in onderhoud en asset management, stelde Aquafin een case voor als onderwerp van een hackathon. Zo’n hackathon is een wedstrijd die specialisten uitdaagt een oplossing te zoeken voor een specifiek probleem. De case die Aquafin voorstelde, was te onderzoeken of verstoppingen, falingen of andere storingen van pompen met voldoende betrouwbaarheid kunnen worden voorspeld met behulp van intelligente data-analysetechnieken. 13 partijen dienden hun concept in. Er werden uiteindelijk 3 finalisten weerhouden.

meerdanalleenoplapwerkweb_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
Laatste loodjes voor aanleg riolering wegen het zwaarst

De financiering van rioolbeheer is gekoppeld aan projecten. Dat kan efficiënter, vindt AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. “We pleiten ervoor om de financiering te koppelen aan de beoogde resultaten en die afspraken vorm te geven in rioolcontracten tussen Vlaanderen, de rioolbeheerders en gemeenten. Zo kunnen we sneller schakelen om de zuiveringsgraad in Vlaanderen op te trekken”, stelt algemeen directeur Carl Heyrman, naar aanleiding van de reportage van Pano (VRT) die op woensdag 4 november uitgezonden wordt.

vlpatrickwillems.jpg

REPORTAGE  
Riorama 31 – september 2020
Nieuwe Vlario-voorzitter wil draagvlak voor klimaatadaptieve oplossingen verbreden

In april werd prof. Patrick Willems, hoogleraar stedelijke hydrologie en rivierkunde aan de KU Leuven, verkozen tot voorzitter van Vlario. Hij neemt het mandaat over van em. prof. Jean Berlamont, die de voorbije zeven jaar de strategische lijnen van

frederikbeyensarendonkturnhout31.jpg

REPORTAGE  
Riorama 31 – september 2020
Samen voor een blauwgroen Vlaanderen

Wij weten ondertussen dat klimaatverandering voor meer hydrologische extremen zorgt: zowel langere droge periodes als meer intense regenval. Bovendien is Vlaanderen de meest kwetsbare regio in Noordwest-Europa en één van de meest kwetsbare in de

REPORTAGE  
Riorama 31 – september 2020
Blauwgroenvlaanderen.be inspireert

Een veranderend klimaat zorgt ook in Vlaanderen voor alsmaar extremere weersomstandigheden. Lokale, hevige buien en lange droogteperiodes zijn al lang geen uitzondering meer. Ons rioleringsstelsel is niet voorzien op die stevige piekbuien waarvan de

img0171fotobijkortetekstcharteraquaflanders.jpg

REPORTAGE  
Riorama 31 – september 2020
Kiest jouw gemeente bewust voor kraanwater?

“Ahum Ahum Ahum… Aan allen die dit lezen, proficiat! Aan allen die dit niet lezen, ook proficiat!” In de Week van de Duurzame Gemeente zal AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, een nieuw charter voor

20200606094500.jpg

REPORTAGE  
Riorama 31 – september 2020
Duurzame bronbemaling bij werven

In tijden van droogte is er extra aandacht voor bronbemalingen bij werven die grondwater lozen in de riool. Gemeenten krijgen daarover heel wat vragen van hun inwoners. Vele gemeenten, rioolbeheerders, waterbedrijven, de bouwsector en ook burgers

20200427artikelkeuring.jpg

REPORTAGE  
Riorama 30 – juni 2020
Gewijzigde keuring privéwaterafvoer 2021

Vanaf 1 januari 2021 mogen we een gewijzigde keuring van de privéwaterafvoer en bijkomende verantwoordelijkheden voor de rioolbeheerder verwachten. Vanaf dan gaan namelijk de laatste artikels in voege van het nieuw Algemeen Waterverkoopreglement,

vbhinhetbosdef_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 30 – juni 2020
Een plan voor hemelwater… en meer

Alsmaar meer Vlaamse steden en gemeenten laten een hemelwaterplan opmaken om lokale wateroverlast op te lossen of om zich in de toekomst te wapenen tegen meer stortregens door de klimaatverandering. Als de gemeente ervoor open staat, kijkt Aquafin

cityriverfarys2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 30 – juni 2020
Rioolbeheerders en gemeenten investeren in waterkwaliteit en waterveiligheid

Rioolbeheerders en gemeenten investeren in de periode 2020 tot 2024 3,4 miljard euro in een betere waterkwaliteit in onze rivieren en een beter regenwaterbeheer. Dat is 1,1 miljard euro meer dan in de periode 2014-2018. Daarnaast plannen de

2019rioolwerkenhaachtfb16.jpg

REPORTAGE  
Riorama 29 – maart 2020
Investeringen in riolen maximaal laten renderen door betere coördinatie

De Vlaamse Regering geeft rioolwaterzuiveraar Aquafin een belangrijke nieuwe rol in de watersector. Het bedrijf zal het assetmanagement voor de riolerings- en hemelwaternetwerken coördineren in overleg met de gemeenten en hun rioolbeheerders. Die

20130828101823002.jpg

REPORTAGE  
Riorama 29 – maart 2020
Nieuwe afspraken voor onderhoud van riolen langs gewestwegen

AquaFlanders en de VVSG bereikten een akkoord met Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), over de taakverdeling van het beheer en onderhoud van de riool- en regenwaterinfrastructuur langs gewestwegen.

lampjemetwaterinnovatiebeelaquatechams_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 28 – december 2019
Vlario-innovatieprijs 2020

Vlario wil de innovatie in het stedelijk waterbeheer en de riolering stimuleren door een podium te bieden waarop organisaties (bedrijven en overheden) hun innovatie kunnen tonen met een prijsvraag.

frederikbeyenskruitfabriek03francismeerburgstudieverantwoordelijkerdaquafin.jpg

REPORTAGE  
Riorama 28 – december 2019
Aquafin sluit waterkringloop van de Kruitfabriek

Met de droogte van deze en vorige zomer nog vers in ons geheugen, beseffen we meer dan ooit dat water een kostbaar goed is, net als een aantal andere grondstoffen die stilaan uitgeput raken. In de Kruitfabriek toont Vlaams rioolwaterzuiveraar

20180224162146christopheclaeys.jpg

REPORTAGE  
Riorama 28 – december 2019
Met een hemelwaterplan wateroverlast vermijden

Klimaatscenario’s voorspellen heviger stortbuien in de zomer, gecombineerd met langere periodes van droogte. Zulke zomerse stortbuien kunnen lokaal voor wateroverlast zorgen en hebben een grote impact op de lokale regenwaterstelsels die gemeenten

akoestischdopplerdebietmetinginriolering.jpg

REPORTAGE  
Riorama 27 – september 2019
Metingen in rioleringen: een absolute noodzaak

Monitoring van onder meer drinkwater, afvalwater, oppervlaktewater en zeker ook rioolwater vormt het uitverkoren werkterrein van de afdeling ‘Environmental Water Monitoring’ binnen Elscolab. Het hoeft niet te verbazen dat die divisie groeit als

renotecfoto2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 27 – september 2019
Geëvolueerd naar een specialist in leidingtechnieken

Een goed onderhouden ondergrondse infrastructuur is van kapitaal belang voor elke leefgemeenschap. Renotec draagt daar actief toe bij. De werkgever van 730 mensen is gepokt en gemazeld in rioolrenovatie, maar evolueerde naar een allround specialist

jlaquaaarschot11_2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 27 – september 2019
Levenscyclusplannen, een rendement op lange termijn

Aquafin wil de rol van assetrioolbeheerder van Vlaanderen. Een ambitie die ook Bemas niet is ontgaan want dit jaar werd de waterzuiveraar, voor zijn levenscyclusplannen genomineerd voor de ‘Asset Performance Awards’ in de categorie ‘Best

20190613093036.jpg

REPORTAGE  
Riorama 27 – september 2019
Afwateringsroosters in de Brusselse voetgangerszone: een combinatie van design en technische expertise

Het stadscentrum van Brussel ging maandenlang gebukt onder de aanleg van de voetgangerszone, een project dat zijn einde nadert. Voor dat project met grote media-aandacht werden heel wat actoren gemobiliseerd, waaronder de Franse Fonderies

img3781.jpg

REPORTAGE  
Riorama 27 – september 2019
Besloten ruimtes, overal en nergens

Werfsituaties zijn per definitie zeer veranderlijk. Veiligheidsrisico’s, al dan niet door interactie van verschillende activiteiten, kunnen in de loop van de werkzaamheden sterk variëren. Zeer gekende veiligheidsrisico’s bij het aanleggen,

aq84drugdumpingfoto1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 26 – juni 2019
Drugsafval: ook in Belgische waters?

Het Nederlandse nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag berichtte: “Drugsbendes die synthetische drugs fabriceren, lozen op zorgwekkende schaal zeer giftig drugsafval rechtstreeks op het riool.” Is het in ons land van hetzelfde laken een

gertarijs201903301001266376.jpg

REPORTAGE  
Riorama 26 – juni 2019
Operatie Perforatie: financieel duwtje voor elf onthardingsprojecten

Met Operatie Perforatie zetten Infopunt Publieke Ruimte en rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin het afgelopen jaar iedereen aan om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Onlangs beloonde Aquafin de elf beste

waterputemmerwaterophalen.jpg

REPORTAGE  
Riorama 26 – juni 2019
Aquafin onderzoekt netwerk van slimme particuliere waterputten

Het was dit voorjaar prominent in de media: er dreigt, opnieuw, een watertekort in Vlaanderen en het zal er in de toekomst niet op verbeteren. Tegen de zomer van 2020 wil Vlaanderen een afschakelplan voor water klaar hebben. Slim omgaan met water

84793266xl.jpg

REPORTAGE  
Riorama 26 – juni 2019
Duidelijkheid over de riooldoelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water

Dit voorjaar bezorgt de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) aan alle gemeentelijke rioolbeheerders de riooldoelen die ze minimaal moeten uitvoeren om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water.

5.jpg

REPORTAGE  
Riorama 25 – maart 2019
BENOR-certificatie van gres producten: klaar voor de toekomst

Kunnen rekenen op kwalitatieve producten: het is ook bij waterbehandelings- en rioleringsprojecten een terechte eis van de eindklant, die daarvoor bij voorkeur vertrouwt op gekeurde producten. Dat geldt zeker ook voor gres producten zoals buizen en

aq83riowallonie.jpg

REPORTAGE  
Riorama 25 – maart 2019
Cartografische voorstelling van de saneringsplannen

De Waalse regering heeft de S.P.G.E. (Société Publique de la Gestion de l’Eau) gevraagd om een saneringsplan per onderstroomgebied op te stellen en die plannen zo nodig te herzien. De S.P.G.E. vertrouwt de uitvoering daarvan toe aan erkende

aq83riothermiebxlsfoto3.jpg

REPORTAGE  
Riorama 25 – maart 2019
Ook Brusselaars gaan voor riothermie

Riolen leveren een groeiende bijdrage tot het behalen van klimaatdoelstellingen. Ook in Brussel, waar een nieuw systeem op poten wordt gezet dat kan verwarmen en koelen. Het is opvallend goedkoop. De warmtewisselaars zullen daardoor in de toekomst

20180618memorandumaquafinuitgebreid210.jpg

REPORTAGE  
Riorama 25 – maart 2019
Rioolbeheer wordt betaalbaar door geïntegreerde aanpak

Tegen uiterlijk 2027 moeten onze waterlopen een goede waterkwaliteit hebben voor Europa of er volgen boetes. Vooral Vlaamse gemeenten staan nog voor loodzware financiële en organisatorische uitdagingen. Daarom pleit Aquafin voor een geïntegreerde

besturing.jpg

REPORTAGE  
Riorama 25 – maart 2019
Microtunneling: sleufloos aanleggen van riolering

De toepassing van sleufloze technieken resulteert in een geringere omgevingsimpact voor weggebruikers en omwonenden, minder inkomstenverlies voor naburige handelaars en transporteurs, minder milieu-, voertuig- en wegschade en minder ongevallen omdat

fotolia92026344l.jpg

REPORTAGE  
Riorama 25 – maart 2019
Kwaliteit van het drinkwater: onze gemeenschappelijke bekommernis

Het drinkwater dat in Vlaanderen wordt geleverd, moet voldoen aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen voor water voor menselijke consumptie op het punt waar het door de abonnee wordt gebruikt. Artikel 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering

1c.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
IKT bouwt nieuwe faciliteit voor neerslagtests

In de toekomst zal er steeds meer rekening gehouden moeten worden met extreme buien en het verzorgen van een goede afwatering. Daarom bouwt IKT, het instituut voor ondergrondse infrastructuur, nieuwe testvoorzieningen. Het kreeg daarvoor een

aq82wowfoto6.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Wow! Waardevol rioolwater

Een recent project kijkt naar de mogelijkheden om waardevolle stoffen, die als basis het element koolstof hebben, uit water te halen en te benutten. Het is WOW! gedoopt, kort voor ‘Wider business Opportunities for raw materials from Waste

dykazwijnaardeinfographic.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Alleen een totaalsysteem maakt efficiënt regenwaterbeheer mogelijk

Op het recente Regenwaterevent van Dyka in Zwijnaarde namen zowel wetenschappers, praktijkmensen als specialisten van de fabrikant het woord. De slotconclusie was unaniem: infiltratie- en buffervoorzieningen worden efficiënter, ‘slimmer’ en

saintgobainfoto2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Corrosie maakt geen kans bij Abcite® gietijzeren deksels

Komaf maken met een van de nadelige gevolgen van de evolutie naar gescheiden rioleringstelsels: met dat doel voor ogen, ontwikkelden Saint-Gobain PAM Belgium en Van Os-Duracoat een gloednieuw gietijzeren riooldeksel. Het gietijzeren deksel met

3drenderingnewwavinroadgulley14300dpi420x297mmcnr43225.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Vijftien versies van een straatkolk voor heel Europa

In de rioleringswereld gaat het niet om wat je als leek van buitenaf ziet. Dat weet Wavin maar al te goed. Nadat het bedrijf eind 2015 een project had opgestart om een Europese straatkolk (onderbak) te maken, werd dat product onlangs voorgesteld.

col01.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Bouw stormwaterbuffer in Colfontaine

De klimaatverandering leidt in bepaalde regio’s tot meer wateroverlast. Om daarop te anticiperen, liet de intercommunale IDEA een stormwaterbuffer bouwen in Colfontaine. In een joint venture met Wanty staat Smet in voor de realisatie van dit

jona2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Hoe bomen helpen bij klimaatsverandering

De tijd dat Aquafin alleen afvalwater transporteerde en zuiverde ligt al enige tijd achter ons. Door het veranderende klimaat en de bijhorende hinder zet de waterzuiveraar in op klimaatrobuuste maatregelen bij de aanleg of het renoveren van het

verharding.jpg

REPORTAGE  
Riorama 24 – december 2018
Kentering nodig in het Vlaamse rioleringsbeleid

In oktober 2018 heeft het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) zijn rapport uitgebracht met de klimaatgevolgen bij een wereldwijde temperatuurstijging van 1,5°C of meer. In opdracht van Vlario bestudeerden KU Leuven en Sumaqua onder

img4068.jpg

REPORTAGE  
Riorama 23 – september 2018
Duurzaam rioleringssysteem is een vereiste

Bij de huidige, verantwoorde aandacht om de kwaliteit van ons leefmilieu te vrijwaren, komen heel wat facetten aan bod. Goed functionerende, betrouwbare en duurzame rioleringssystemen zijn in die context zeker niet de minst onbelangrijke. Want een

longinfoto2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 20 – december 2017
Longin gebruikt alleen nog hemel- en kanaalwater voor industriële reiniging

In een tijdperk waarin water almaar schaarser en dus ook duurder wordt, is het gebruik van regenwater voor bepaalde toepassingen eigenlijk de enige verantwoorde keuze. Bert Longin, zaakvoerder van de gelijknamige specialist in industriële

1a.jpg

REPORTAGE  
Riorama 20 – december 2017
40 jaar DYKA Plastics

Onlangs vierde DYKA Plastics uit Overpelt zijn 40ste verjaardag. De producent van kunststofleidingsystemen is een dochteronderneming van Tessenderlo Group en levert in binnen- en buitenland systemen voor onder meer riolering,

ecozplanten.jpg

REPORTAGE  
Riorama 19 – oktober 2017
Mobiel rietveld zuivert afvalwater festivals

Misschien zag u tijdens de voorbije zomermaanden een mobiele waterzuiveringsunit met planten rijden langs Vlaamse wegen. Deze container-waterzuiveringsunit met planten, die van locatie naar locatie wordt vervoerd, bewees reeds zijn nut bij drie

hrveiligheid_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 19 – oktober 2017
Aquafin stelt veiligheidsregels scherp

Sinds kort legt Aquafin nieuwe regels op rond het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en rond het afdalen in de rioleringsinfrastructuur. Ze gelden niet alleen voor eigen medewerkers maar ook voor iedereen die werken in opdracht