264859s1cpro.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Streven naar waterinfiltratie binnen het geheel van natuurinclusief werken

Samen streven naar een groenere en duurzamere leefomgeving, is een verantwoordelijkheid waarin de lokale overheden een pioniersrol kunnen spelen. Vanaf nu kunnen ze hun ecologische intenties aantonen door zich te engageren voor het NIWE-label (label voor Natuurinclusief Werken), een managementsysteem voor steden en gemeenten. Dat vereist op zijn minst dat ze inspanningen doen volgens Standaardbestek 250, dat sinds vier jaar ook voorschriften voor ondergrondse waterinfiltratie omvat.

beeldrioolmatthiasvanheerentals.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Vlaanderen trekt geld uit voor renovatie rioleringen

Vlaanderen investeert 153 miljoen euro in 175 extra rioleringsprojecten. Dat heeft Vlaams minister Zuhal Demir aangekondigd. Het inspectietraject dat Vlaanderen oplegt voor de gemeentelijke rioleringen zit op schema, maar daarmee zijn de talloze vastgestelde beschadigingen nog niet aangepakt. Op meer dan 1000 km is vandaag een dringende herstelling nodig.

groepsfoto1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Doek valt over COOCK-project Waterbewust Bouwen

Op dinsdag 20 februari vond in het hoofdkantoor van Embuild in Brussel het slotevent plaats van Waterbewust Bouwen. Twee jaar lang onderzochten Buildwise, Embuild Vlaanderen, NAV, Vlakwa en VLARIO in dit VLAIO COOCK-project hoe de weerbaarheid van onze bebouwde omgeving ten aanzien van droogte en waterschaarste middels zowel individuele als collectieve technologieën voor rationeel en circulair watergebruik vergroot kan worden. De slotconferentie bundelde de belangrijkste resultaten van het project.


Aquaram trade fair 2024 rectangle
8janlobeauwadi.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Nieuwe versie Technisch Achtergronddocument GSV Hemelwater

Na 6 maanden invoegetreding en praktijkervaring met de nieuwe GSV Hemelwater 2023 en de toepassing van het Technisch achtergronddocument heeft de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid een eerste update gepubliceerd op 20 maart 2024. Hierin staan enkele verduidelijkingen en wijzigingen van bepaalde interpretaties. Het hemelwaterformulier B25 wordt ook aangepast.

85106908xlnormalnone_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Twee centrale uitdagingen voor het waterzuiveringsbeleid:

De wateruitdagingen in Vlaanderen zijn pittig: om de Europees afgesproken doelstellingen te halen, moet een versnelling hoger geschakeld worden in het aansluiten van mensen op een waterzuivering. Tegelijkertijd is er een paradigmashift nodig in het regenwaterbeheer, van “afvoeren” naar “vasthouden”.

2401vlariodag2024112.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Samen richting zuiver en weerbaar water

In het streven naar een waterrobuust en klimaatadaptief Vlaanderen werden de voorbije jaren al talrijke acties ondernomen en plannen opgemaakt. Vandaag is het tijd om de ad hoc en veelal reactieve ingrepen, de onderzoeksprojecten en de demonstraties op te schalen. Tijdens de 31ste VLARIO-dag schotelde het Vlaamse kenniscentrum en overlegplatform voor hemelwater- en afvalwaterbeheer haar leden, lokale besturen, studiebureaus en aannemers dan ook zoveel mogelijk concrete tools en handvaten aan.

frederikbeyenspcrioolrenovatie029.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Investeren om te blijven renderen

De volledige infrastructuur voor transport en zuivering van huishoudelijk afvalwater die Aquafin beheert voor het Vlaamse Gewest, heeft op dit moment een herinvesteringswaarde van maar liefst 10 miljard euro. Tel daar nog het rioleringspatrimonium van de gemeenten bij en je komt tot een tienvoud van dat bedrag. Dat zijn gigantische investeringen, waarvan het rendement niet mag verloren gaan.

dsc0258.jpg

REPORTAGE  
Riorama 46 – juni 2024
Nieuw Vlaams uitvoeringsbesluit gemeentelijke saneringsplicht van kracht

Sinds 18 april is het nieuwe uitvoeringsbesluit voor de gemeentelijke saneringsplicht van kracht. Dit uitvoeringsbesluit vormt het fundament voor de saneringsverplichtingen in Vlaanderen.

27745koenbrooscopyrightpidpavermelden.jpg

COLUMN  
Riorama 46 – juni 2024
Drinkwaterbronnen verdienen betere bescherming

In Vlaanderen combineren we heel wat activiteiten op een beperkt grondgebied. Voor drinkwaterwinning blijft daardoor weinig ruimte over. Dat terwijl we er terecht op rekenen dat er voldoende drinkwater van gegarandeerde, hoge kwaliteit beschikbaar is. Het is daarom essentieel dat we de bronnen voor deze drinkwaterproductie goed beschermen.

pxl20240208144840037.jpg

REPORTAGE  
Riorama 45 – maart 2024
Op zoek naar optimale combinatie van ozon en actief kool

Organische microverontreinigingen zoals medicijnresten, pesticiden en PFAS-verbindingen traden de voorbije jaren steeds uitdrukkelijker op de voorgrond van het waterzuiveringsvraagstuk. Via onder meer het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties komen deze gevaarlijke stoffen immers in ons oppervlaktewater en, verder in de keten, in de drinkwaterproductie terecht. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Schone Waterlopen door O3G’ wil de komende jaren dan ook de relevantie van een gecombineerde nabehandeling met zowel ozonisatie (O3) als granulair actief kool (GAK) aantonen. Hoewel het project officieel al in september van start ging, werd de publieke aftrap gegeven op 8 februari.

studiofossielgeoprimebuisduffel34.jpg

REPORTAGE  
Riorama 45 – maart 2024
Nieuwe duurzame rioolbuis krijgt proefruimte in Duffel

Aquafin legt jaarlijks ongeveer 200 kilometer leidingen aan voor het Vlaamse Gewest om het huishoudelijk afvalwater vanuit gemeentelijke riolen te transporteren naar rioolwaterzuiveringsinstallaties. Meestal zijn de gebruikte rioolbuizen van beton. Het productieproces daarvan is helaas behoorlijk milieubelastend. Daarom stimuleren we de sector in de ontwikkeling van milieuvriendelijkere alternatieven en bieden we ruimte om innovatieve producten in de praktijk toe te passen. Zo werd recent de allereerste rioolbuis in geopolymeerbeton aangelegd in ons rioleringsproject in Duffel.

2302vlariodag2023149.jpg

BEURSNIEUWS  
Riorama 45 – maart 2024
VLARIO-dag focust op oplossingen voor zuiver en weerbaar water

“Burgemeester, kiest u ook voor zuiver en weerbaar water?” Dat is de vraag die VLARIO op dinsdag 26 maart aan haar leden, lokale besturen, studiebureaus en aannemers stelt. Veel meer nog wil het Vlaamse kenniscentrum en overlegplatform voor hemelwater- en afvalwaterbeheer tijdens de jaarlijkse VLARIO-dag echter oplossingen aanreiken. Zowel op de beursvloer als tijdens het voormiddagprogramma ligt de nadruk daarom op concrete antwoorden.

74rwziaarschotaandedemertomdebie_2.jpg

DOSSIERS  
Riorama 45 – maart 2024
Belastingreglement op niet correct afkoppelen getolereerd tot wetgevend initiatief GAS-boete

In een ideale wereld moet het voor lokale besturen mogelijk zijn om bij niet correct afkoppelen van hemelwater een financiële sanctie op te leggen, die forfaitair kan worden bepaald, jaarlijks kan worden opgelegd zonder tussenkomst van andere instanties en dit alles met een minimale administratieve last. Een gemeentebelasting voldoet aan deze voorwaarden en is daarom door een groot aantal gemeentebesturen ingevoerd. De milieutechnische handhavingsregels voldoen niet aan deze voorwaarden o.m. omwille van hun complexiteit.

221315703lnormalnone.jpg

DOSSIERS  
Riorama 45 – maart 2024
Wat betekent de herziening van de Richtlijn stedelijk afvalwater voor de Vlaamse rioolbeheerders en steden en gemeenten?

Op 26 oktober 2022 publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor een herziening van Richtlijn 91/271/EEG inzake de behandeling van stedelijk afvalwater. In oktober 2023 hebben het Europees Parlement en de Raad elk hun officiële positie vastgesteld ten aanzien van het Commissievoorstel en inmiddels zijn de trilogen van gestart gegaan. De kans is reëel dat er vóór de Europese verkiezingen in juni 2024 een akkoord is.

riolering.jpg

REPORTAGE  
Riorama 45 – maart 2024
Wijzig rioolsubsidiebesluit om beschikbare middelen efficiënter in te zetten

De Vlaamse rioolbeheerders en gemeenten investeren jaarlijks een aanzienlijk bedrag in de aanleg van nieuwe rioleringen. Een deel van dat bedrag wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, stelt voor om de beschikbare middelen efficiënter in te zetten.

216971523lnormalnone.jpg

COLUMN  
Riorama 45 – maart 2024
Samen werken aan de toekomst van water

2024 is een feestelijk jaar. AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, blaast 50 kaarsjes uit. Daarop klinken we met een grand cru: kraanwater. Een grand cru die met zorg wordt gemaakt en die de nodige bescherming verdient zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

aquafintubobelgeoprimeduffelbindmiddel.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
Rioolbuis in duurzaam geopolymeerbeton primeur voor Duffel

Materialen gebruikt in de infrastructuursector, hebben vaak een grote ecologische voetafdruk. Als grote opdrachtgever stimuleert Aquafin de sector om te investeren in duurzame innovatie die een verschil kan maken. Samen met het Finse bedrijf Betolar ontwikkelde betonproducent Tubobel Group een buis op basis van een duurzaam alternatief voor cement: Geoprime®. De eerste nieuwe buis werd aangelegd bij de rioleringswerken van Aquafin in Duffel.

20231020fboverijsezuidflankhemelwaterplan2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
VLARIO Provinciale contactdagen

Op vrijdag 10 februari 2023 werd de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater (GSVH) definitief goedgekeurd. De nieuwe GSVH is sinds 2 oktober in voege getreden. Voor projecten op openbaar domein is de GSVH pas vanaf 7 januari 2025 van toepassing.

frederikbeyenswaterdoorlatenderiolering002.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
Meer infiltreren op openbaar domein wordt verplicht

Steeds meer steden en gemeenten kiezen voor een klimaatrobuuste wegopbouw. En dat is een goede zaak, want vanaf 2025 zal er op openbaar domein verplicht en meer geïnfiltreerd moeten worden. Dat zegt de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) inzake hemelwater. Een grote ommezwaai. Maar voor Aquafin is infiltratie niets nieuws. We exploreren en meten al enkele jaren de werking van verschillende infiltratiesystemen.

redactionelebijdrage1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 44 – december 2023
Nieuw besluit Vlaamse regering belangrijk voor verdere uitbouw en optimalisatie gemeentelijk rioleringsnet

In oktober keurde de Vlaamse Regering principieel een voorontwerp van decreet goed om een aantal omgevingsgerelateerde regelgevingen te wijzigen. Daarnaast gaf ze invulling aan de gemeentelijke saneringsverplichting voor rioolbeheerders.

voorwoord_1.jpg

COLUMN  
Riorama 44 – december 2023
Bescherm de bronnen van ons drinkwater

De belangrijkste bronnen voor de productie van drinkwater zijn oppervlaktewater en grondwater. Het is essentieel dat deze bronnen goed beschermd worden zodat ook toekomstige generaties op deze bronnen kunnen rekenen voor de productie van voldoende en kwaliteitsvol drinkwater.