img81371.jpg

REPORTAGE  
Riorama 49 – maart 2025
Waterwijzere bouwprojecten in Vlaanderen

Met alle uitdagingen en evoluties heeft de bouwsector meer dan ooit nood aan hulpmiddelen om goede ‘water’keuzes bij nieuwbouw- en renovatieprojecten te maken. Het VLAIO COOCK project ‘WATERWIJZER’ wil aan deze nood tegemoet komen door het ontwikkelen van hulpmiddelen waaronder een gebruiksvriendelijke beslissingsondersteunende module. Hiermee kunnen nieuwe stappen worden gezet in de ontwikkeling van innovatieve waterbesparende maatregelen en weloverwogen keuzes gemaakt worden bij het implementeren ervan.

beeld2dewarmtewisselaarcopyrightfbeyens.jpg

REPORTAGE  
Riorama 49 – maart 2025
Verwarming gebouwen Keerdoksite komt uit rioolwater

De Keerdoksite in Mechelen is in volle ontwikkeling als een nieuwe, duurzame stadswijk met woon- en kantooreenheden en handelszaken. Op dit moment wordt de nodige infrastructuur geïnstalleerd om de gebouwen duurzaam te verwarmen, zonder gebruik te maken van fossiele energie. Riothermie, ofwel warmte uit rioolwater, speelt hierin de hoofdrol en wordt aangevuld door geothermie, ofwel warmte uit de grond. Het samenspel van beide technieken op deze schaalgrootte is uniek in Europa.

2018fboverijsezuidflankhemelwaterplan2.jpg

REPORTAGE  
Riorama 49 – maart 2025
Conclusies en aanbevelingen onderzoek werking infiltratievoorzieningen

Van 2019 tot 2023 onderzocht VLARIO de werking van 4 infiltratievoorzieningen. De eerste campagne liep van december 2019 tot maart 2021 in Brasschaat en Heist-op-den-Berg, en de tweede over de periode januari 2022 tot en met april 2023 in Gent en Turnhout. Het onderzoeksrapport beschrijft de resultaten van twee monitoringscampagnes van infiltratievoorzieningen.


Aquarama trade fair 2025 rectangle
2401vlariodag2024160.jpg

FEDERATIES  
Riorama 49 – maart 2025
VLARIO-dag zoekt koppelkansen en opportuniteiten

Op dinsdag 1 april organiseert VLARIO in Antwerp Expo de 32ste editie van de VLARIO-dag. “Te droog, te nat: burgemeester, hoe goed bent u voorbereid?” luidt het thema dit jaar. Tijdens het verrijkende lezingenprogramma en de vele netwerkmogelijkheden op de beursvloer belicht het Vlaamse kenniscentrum en overlegplatform voor hemelwater- en afvalwaterbeheer oplossingen en opportuniteiten, maar mogen deelnemers zich ook verwachten aan inbreng uit onverwachte hoek.

ondertekeningengagementsverklaring.jpg

REPORTAGE  
Riorama 49 – maart 2025
Gezamenlijk engagement voor verbeterde toegang tot kwaliteitsvol kraanwater

Toegang tot kwaliteitsvol drinkwater is een basisrecht. De Vlaamse waterbedrijven, verenigd binnen AquaFlanders, werken samen met verschillende sectororganisaties en overheden aan concrete acties om dit basisrecht voor iedereen te garanderen.

bijdrageriolering.jpg

REPORTAGE  
Riorama 49 – maart 2025
Meer investeringen in nieuwe rioleringen

De Vlaamse rioolbeheerders en gemeenten investeren jaarlijks een aanzienlijk bedrag in de aanleg van nieuwe rioleringen. Een deel hiervan wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

bijdragewatercopyrightfarys.jpg

REPORTAGE  
Riorama 49 – maart 2025
Robuuste watersystemen vragen een robuuste financiering

De uitdagingen waarvoor de waterbedrijven en rioolbeheerders staan, zijn groot. Bijkomende investeringen zijn nodig om ervoor te zorgen dat kwaliteitsvol en betaalbaar kraanwater altijd in voldoende mate beschikbaar is. En om te bouwen aan een klimaatbestendige en schone leefomgeving waarin water opnieuw de plaats krijgt die het verdient.

stormwaterapplicationgrp.jpg

REPORTAGE  
Riorama 48 – december 2024
Effectief regenwaterbeheer: De sleutel tot duurzame stedelijke ontwikkeling

Het is duidelijk dat steden meer hemelwater moeten opvangen en dat er behoefte is aan meer groen. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de kwaliteit van dat regenwater. Vervuild regenwater kan schadelijk zijn voor zowel planten als de bodem, waardoor het essentieel is om niet alleen water op te vangen, maar ook te zorgen voor de juiste zuivering.

studiofossielaquafinriothermie1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 48 – december 2024
Riothermie vindt zijn weg naar de markt

Door warmte uit rioolwater te benutten, kunnen we op een duurzame en rendabele manier grote gebouwen verwarmen en de CO2-uitstoot in Vlaanderen fors verminderen. Toch blijft het potentieel van riothermie vandaag sterk onderbenut. Door het aanbod in Vlaanderen gebundeld aan te bieden op één overzichtskaart, slaan de Vlaamse rioolbeheerders nu een brug naar de markt.

20230710094108.jpg

REPORTAGE  
Riorama 48 – december 2024
Geen nieuwe bouwprojecten zonder afvalwaterzuivering

Wat er met huishoudelijk afvalwater moet gebeuren, hangt af van de zone waarin het gebouw ligt. De lozingsvoorwaarden zijn vastgelegd in Vlarem II en zijn afhankelijk van die zonering. In collectief te optimaliseren buitengebieden, waar nog geen riolering aanwezig is die aangesloten is op een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie), moet al het afvalwater momenteel voorbehandeld worden. Voor eengezinswoningen betekent dit dat een septische put van minimaal 3.000 liter voor alle afvalwater verplicht is.

bijdragerio1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 48 – december 2024
Hoe kijkt de nieuwe Vlaamse regering naar rioolbeleid?

In het Vlaams Regeerakkoord komen afvalwater en regenwater in verschillende hoofdstukken aan bod. Deze analyse zet de belangrijkste punten op een rij.

bijdragewatercpidpa.jpg

REPORTAGE  
Riorama 48 – december 2024
Grondwater is een essentiële bron voor duurzame drinkwatervoorziening in Vlaanderen

Kraanwater is een levensnoodzakelijk goed. Letterlijk en figuurlijk. Het is onontbeerlijk voor mens en maatschappij. Kraanwater is immers meer dan alleen een voedingsmiddel. Het is ook een onmisbare grondstof voor heel wat productieprocessen. Het is daarom de primaire taak van de Vlaamse waterbedrijven om te garanderen dat kwaliteitsvol kraanwater altijd in voldoende mate beschikbaar is voor iedereen in Vlaanderen. Bovendien waken de waterbedrijven erover dat ze bij de winning van ruwwater voor de productie van kraanwater ook rekeninghouden met de noden van andere watergebruikers, zoals de natuur, de landbouw en de scheepvaart.