aqua20214def1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 37 – maart 2022
Klimaatrobuuste wegopbouw doorstaat de test met glans

Een waterinfiltrerende onderfundering in combinatie met een klassieke toplaag. Deze nieuwe vorm van wegopbouw werd voor het eerst toegepast in het West-Vlaamse Staden. Een behoorlijk nat jaar verder bewijst het concept dat het werkt én sleept het de FEBE Element Award in de wacht.

artikelfoto1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 37 – maart 2022
Standpunt EurEau over het lozen van industrieel afvalwater

De Europese richtlijn stedelijk afvalwater wordt momenteel herzien. In het licht van deze herziening formuleerde de Europese Federatie van nationale koepels van de water- en afvalwatersector – EurEau – recent een standpunt over het lozen van industrieel afvalwater in riolen.

bronwwwdenyscom.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Bij een bemaling wordt de grondwaterstand tijdelijk verlaagd. Maar hoe voorkom je schade aan de omgeving?

Op 20 oktober vond de webinar ‘Bronbemaling: wijziging Vlarem-trein 2019, nieuwe richtlijnen en berekeningstool ‘ plaats waar 230 deelnemers in primeur deze nieuwe richtlijnen en de berekeningstool voor de bemaling van lijntrajecten kregen gepresenteerd.


Aquaram trade fair 2024 rectangle
shutterstockwilsele2021.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Wie pleit schuldig bij wateroverlast: riolering of rivier?

De wateroverlast in de maand juli was van ongeziene omvang. Langdurige regenval met hoge intensiteit over een uitgestrekt gebied. Een unieke combinatie die we nooit eerder zagen. En heel anders dan de lokale, felle piekbuien die we normaal in de zomer kennen. We vroegen Patrick Willems om een verklaring.

2020fbwadisoepkomkontich14scaled.jpg

REPORTAGE  
Riorama 36 – december 2021
Watergerelateerde subsidies gekoppeld aan ambitieuze hemelwater- en droogteplannen

Klimaatverandering stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Gewijzigde neerslagpatronen leiden tot langere droogteperiodes in de zomer afgewisseld met intense regenbuien. In de winter zal dan weer meer neerslag vallen. Overstromingen van rioleringen zullen tegen 2030 tot twee maal vaker voorkomen. Tegen 2050 zullen ze zelfs vervijfvoudigen.

easycliponconcrete.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Easy Clip zadelstukken

Werken aan een bestaande afvoer is altijd delicaat, vooral wanneer een aftakking wordt toegevoegd of het netwerk wordt uitgebreid. Een nieuwe verbinding is mogelijk dankzij een zadelstuk.

frederikbeyensveiligheidwerfsintniklaas013.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Veilig werken? Dat spreekt vanzelf!

De afgelopen jaren zagen we het veiligheidsbewustzijn op onze werven en installaties opvallend groeien. Bij Aquafin blijven we daar verder aan werken en het is duidelijk dat onze technische partners dat ook doen. We trokken de nodige PBM’s aan en stapten een werf op waar veel veiligheidsrisico’s samenkomen. 

rain23628711920.jpg

REPORTAGE  
Riorama 35 – september 2021
Naar ambitieuze lokale hemelwater -en droogteplannen

De extreme droogte en hitte van de laatste drie jaar maakte het klimaat- en watervraagstuk plots heel zichtbaar. Het benadrukte de nood om volop in te zetten op de verdere ontwikkeling van een klimaatrobuuste, aangename leefomgeving met een kwalitatief verdichte bebouwde omgeving.

beeld8microtunnelingingrimbergen.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Spectaculaire werken voor aanleg riolering

Aannemer Denys heeft in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer en BESIX Infra werken uitgevoerd in Grimbergen om het afval- en regenwater gescheiden af te voeren. Dit is beter voor de waterhuishouding van bewoners én positiever voor het milieu. Er werd gebruik gemaakt van de “microtunneling”-techniek waardoor de hinder voor omwonenden beperkt blijft.

foto7ntmbbegroeiing.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Naar een kwaliteitsvolle groenvoorziening

Het NTMB-zorgsysteem voor natuurtechnische milieubouw blijft onbekend. Momenteel hebben nog maar drie bedrijven zo’n certificaat behaald. Hiermee garanderen ze dat hun producten aan bepaalde criteria kwaliteitseisen voldoen.

sl371385.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Vlaanderen legt afspraken vast voor gecoördineerde inspectie 50.000 kilometer riolen

Vlaanderen heeft een uitgebreid rioleringsnetwerk van meer dan 50.000 kilometer, beheerd door een honderdtal rioolbeheerders. Helaas heeft tot op de dag van vandaag niemand een volledig, overkoepelend overzicht waar de rioleringen zich bevinden en in welke staat ze zijn. Ook in Vlaanderen was dat in het verleden nooit een prioriteit. Tijdens de VLARIO-dag over riolen en afvalwaterzuivering eind 2020 kondigde Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir al aan dat daar verandering in moet komen. De Vlaamse regering heeft intussen de concrete afspraken klaar met de sector over hoe en tegen wanneer deze riolen moeten nagekeken worden om ernstige maatschappelijke en ecologische schade te voorkomen. De meest kritische rioleringen moeten eerst gebeuren en een eerste concrete deadline voor de inspecties is eind 2023, wanneer 25% van het inspectieplan uitgevoerd moet zijn door de rioolbeheerders.

frederikbeyenscngwagen015.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Aquafin maakt binnenkort groen gas uit afvalwater

Het actief slib dat ons huishoudelijk afvalwater biologisch zuivert in de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin, is een verrassende bron van hernieuwbare energie. Aquafin produceert er ondertussen al vele jaren groene stroom uit. Vanaf deze zomer start het bedrijf ook met de productie van groen gas, waardoor het slib nog beter gevaloriseerd wordt.

20130828101823002_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 34 – juni 2021
Veranker riooldoelen lokale besturen en gewestelijke bijdrage in een ‘rioolcontract’

Voor gemeenten en gemeentelijke rioolbeheerders is de sanering van vuilvracht door huishoudens door de aanleg en het beheer van rioolinfrastructuur de belangrijkste financiële uitdaging in de stroomgebiedbeheerplannen. Vanuit het oogpunt van de vuilvracht die elke sector (huishoudens = riolering, landbouw, industrie) veroorzaakt op de waterlichamen en vanuit de gebiedsindeling in functie van de doelafstand, specifieert het stroomgebiedbeheerplan de vuilvracht die op elke waterloop gereduceerd moet worden en het saneringsdoel dat daaruit voortvloeit per waterlichaam, rioolbeheerder en gemeente.

nieuw1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 33 – maart 2021
Blauwgroenvlaanderen.be

Een half jaar geleden lanceerden VLARIO en Aquafin de nieuwe website Blauwgroenvlaanderen. We mochten intussen maar liefst 28.500 bezoekers registreren. Wat begon met een overzicht van de verschillende bronmaatregelen en enkele projecten ter inspiratie voor ontwerpers en opdrachtgevers voor de publieke werd al snel verder uitgebreid naar het privéterrein op vraag van de bezoekers. De website bereikt hiermee een breed publiek.

rioolwerken2020haachtfb23_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 33 – maart 2021
Vijf jaar intensief werken aan veiligheid

Veilig werken stond altijd al voorop in de dagelijkse werking van Aquafin. In 2016 schakelde het bedrijf nog een versnelling hoger met Wave, een veiligheidstraject dat nadrukkelijk inzet op veilig denken én handelen bij eigen medewerkers en partnerbedrijven. Vijf jaar later maken we een balans op. Matthew Geirnaert en Kevin Krikilion zijn twee van de drijvende krachten achter Wave bij Aquafin. Matthew is Manager Bouwkundig Onderhoud, Kevin is Manager Projectondersteuning & Veiligheidsimplementatie

120427tongeren0631.jpg

REPORTAGE  
Riorama 33 – maart 2021
Naar een gebiedsdekkend risicogebaseerd beheer van het rioolnetwerk in Vlaanderen

Het bestaande riool- en collectorennetwerk in Vlaanderen is een heel uitgebreide infrastructuur met een nieuwwaarde van meerdere tientallen miljarden euro’s.

717021594707348837834473781218039790305280n1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
VLARIO introduceert het aspect circulariteit binnen de infra-en rioleringswerken

In het Vlaams Regeerakkoord wordt de nodige aandacht geschonken aan circulaire economie. Hierin wordt het volgende gezegd: “We streven naar een volledig circulaire economie om zo beter in onze behoeften aan grondstoffen en water te kunnen voorzien en ons welzijn te maximaliseren met een kleinere ecologische voetafdruk. Om een correcte inschatting te maken van de ecologische impact is het belangrijk om de volledige levenscyclus van materialen en goederen in ogenschouw te nemen.”

infiltratiekrattenlommelindrabvwwwindrabvnl1300x650.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
Uitvoeringscertificatie van Ondergrondse infiltratiesystemen

Sommige bouwwerken die reeds duizenden jaren oud zijn kunnen we nu nog steeds bewonderen. Denken we maar aan de Chinese muur, de piramides in Egypte en de tempels uit het oude Griekenland. Dit duidt erop dat al deze bouwwerken een belangrijke functie hadden en dus aan hoge kwaliteitseisen dienden te voldoen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook nog steeds wegen terugvinden die in de tijden van de Romeinen werden aangelegd. Deze wegen dienden betrouwbaar te zijn zodat legers en handelaars zich snel door het Rijk konden verplaatsen om de veiligheid en de rijkdom ervan te verdedigen. Ook vandaag zijn goed aangelegde wegen de slagaders van onze economie en maatschappij. De aanleg ervan dient aan hoge kwaliteitseisen te voldoen. Controle of aan deze eisen voldaan wordt, vergt veel inspanningen van alle partijen die betrokken zijn bij de aanleg van de infrastructuur. Om hier beter te kunnen op inspelen, werd in 2016 uitvoeringscertificatie opgestart.

jlpompstationantwerpenherbouvillekaai2018077.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
Data om pompfalen in het rioleringsnetwerk te voorspellen

In het kader van de jaarlijkse BEMAS-conferentie (BElgian Maintenance ASsociation), het platform voor het uitwisselen van kennis en goede praktijken in onderhoud en asset management, stelde Aquafin een case voor als onderwerp van een hackathon. Zo’n hackathon is een wedstrijd die specialisten uitdaagt een oplossing te zoeken voor een specifiek probleem. De case die Aquafin voorstelde, was te onderzoeken of verstoppingen, falingen of andere storingen van pompen met voldoende betrouwbaarheid kunnen worden voorspeld met behulp van intelligente data-analysetechnieken. 13 partijen dienden hun concept in. Er werden uiteindelijk 3 finalisten weerhouden.

meerdanalleenoplapwerkweb_1.jpg

REPORTAGE  
Riorama 32 – december 2020
Laatste loodjes voor aanleg riolering wegen het zwaarst

De financiering van rioolbeheer is gekoppeld aan projecten. Dat kan efficiënter, vindt AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. “We pleiten ervoor om de financiering te koppelen aan de beoogde resultaten en die afspraken vorm te geven in rioolcontracten tussen Vlaanderen, de rioolbeheerders en gemeenten. Zo kunnen we sneller schakelen om de zuiveringsgraad in Vlaanderen op te trekken”, stelt algemeen directeur Carl Heyrman, naar aanleiding van de reportage van Pano (VRT) die op woensdag 4 november uitgezonden wordt.

vlpatrickwillems.jpg

REPORTAGE  
Riorama 31 – september 2020
Nieuwe Vlario-voorzitter wil draagvlak voor klimaatadaptieve oplossingen verbreden

In april werd prof. Patrick Willems, hoogleraar stedelijke hydrologie en rivierkunde aan de KU Leuven, verkozen tot voorzitter van Vlario. Hij neemt het mandaat over van em. prof. Jean Berlamont, die de voorbije zeven jaar de strategische lijnen van